Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2011 22:38 - БЪЛГАРИТЕ, ТАТАРИТЕ И ТЮРКИТЕ
Автор: marley Категория: История   
Прочетен: 6009 Коментари: 7 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                      ТАТАРИТЕ, БЪЛГАРИТЕ и ТЮРКИТЕ


 Кримските татари  и преселенията им на Балканите и в България

Етническата композиция в Добруджа свидетелства за съществуването на голямо татарско общество от ХV- ти до ХХ- ти век. Между 1783 г, когато Кримският хаганат бил анексиран от Русия, и 1874г. имало няколко вълни на емиграция от Крим и Кубан и значителен брой Кримски татари се настанили в Българските земи. Татарите, които живеят в България днес са наследници именно на онези имигранти, които са запазили своята идентичност.

image

 Най- голямата вълна на емиграция била през и след Кримската война (1853-1856) когато около 60 000 се установили на българска територия. Болшинството от татарите се разселили в Северна България- особено в Добруджа, в Дунавската равнина, и в областта около Видин.

Съществуват хора с татарски произход, които нито говорят, нито разбират татарски, но все още имат съзнанието и самочувствието на “истински татари”. Феноменът не е единствен. В много части на бившия СССР татарите макар и загубили езика си никога не са губили етническото си самосъзнние.

Характерна черта за татарите е, че при тях не се наблюдава полова дискриминация към жените, за разлика от други мюсюлмански общества.

Днес татарите цитират и традиционната храна- предимно месна,  като маркер на тяхната идентичност.  Татарите са много гостоприемни. Налице е търпимост в отношенията, интелигентност, взаимопомощ. За тях говорят, че бързо възприемат новото, старателни са, дрюжелюбни, търпеливи и смели. Критиците твърдят, че татарите имат тенденция да са инати с лош характер. Самите татари смятат себе си за по- напредничави хора, по- добре образовани, интелигентни и усърдни хора.                                     ТЮРКСКИТЕ  НАРОДИТюркските народи са северно  и централноевразийски народи, които говорят езици, принадлежащи към тюркското езиково семейство, и които имат (в различни степени) определени общи културни и исторически черти.

Тюркските езици са подразделение на алтайското езиково семейство и са   най-широко разпространените в света, като се говорят в обширен регион, простиращ се от Европа до Сибир.

Тюркските народи имат много различни разклонения и техният общ брой е около 160 милиона.


ТЮРКСКИ  КОРЕНИ

Наименованието „тюрк“ е използвано за първи път официално като политическо име през 6 век.
Тюркски националисти твърдят, че експанзията на тюркските народи през Евразия е включвала скити (ишкуз), хунну, хуни, сармати, хазари, печенеги, алани, кимери, масагети и други степни, конни  народи. При все, че някои от тези народи биха могли да представляват в някаква степен пратюркски или тюркски племена или племенни съюзи, повечето от тях се смятат широко за нетюркски.

 Определено в по-късни времена хазарите и печенегите са били тюрки, но за кимерите, аланите, масагетите, сарматите и скитите се смята, че са ранни индоевропейци.

ПИСМЕНОСТ НА ТЮРКСКИТЕ НАРОДИ

Тюркските народи са използвали свои собствени писмености като руническата орхонска писменост и уйгурската азбука.

Традиционните, националните и културните символи на тюркските народи включват звездата и полумесеца, използвани за символи на тюрките още от доислямски времена, когато те практикували шаманизъм, също така вълка, част от тюркската митология и традиция, както и синия цвят, желязото и огъня.


         НАЙ - ДРЕВНИЯТ ПРАРОДИТЕЛ НА БЪЛГАРИТЕ

Иджик, първият български  вожд - цар И владетел (14953-14653г.пр.Хр.) и неговата жена Танбит обединили седем родствени племена АРА и УРА и в Уралския регион образували държавата ИДЕЛ.

В  чест на ИДЖИК всички представители на ИМЕНСКАТА и САРМАТСКАТА династии били наричани и “ИДЖИБАК”.(том 3.стр.81). При лоши климатични условия, обединените Именски родове,  обитавали Уралските пещери.


 Археологически останки във вид на рисунки и петроглифи от този период има в пещерите Ямзы-Таш и Шульган-Таш.
image

Иделците на Иджик имали различна философия и вяра във всемогъществото на Небесния свят и Бог Тангра и неговите пратеници в дар на хората – Слънцето и Огънят.

Скални рисунки, източно от планинския масив на Урал свидетелстват за  притежанието и грижата за опитомения  кон.

Херодот, в описанието за войната на цар Дарий срещу Скитите, локализира местоживелищата на савроматите в региона на сегашна Украйна, а на царските скити в региона на Урал.

Александър Велики в региона на Бактрия приема делегация на скитите с местоживелища и земи, общи с тези на сарматите, северно от река Таниас/Сърдаря/. Предводителят на двадесетте конници му казва: “...Ние не желаем да робуваме или да заповядаме на когото и да било. На нас са ни дадени дарове...яремът с воловете, ралото, копието и патерната. Тях използваме и с приятелите си и срещу неприятелите. На приятелите си даваме плодове придобити с труда на воловете. С патерната изливаме вино на безсмъртните богове, с тяхна помощ поразяваме неприятелите си със стрела отдалеч, а с копието отблизо...Ние предпочитаме пустите и недокоснати от човешка ръка земи повече, отколкото градовете и цветущите поля...приятелството между равни е най-силно, а равни са тези, които не се заплашват един друг с насилие...”.(Квинт Курций Руф).

image Атил и синът му Ирник.

 Смъртта на кан Атила  в съвременната историография се представя като край на “...жестокото хунско нашествие в Европа...”. Всъщност това е краят на взаимнополезните културни, търговски и държавнически отношения между държавата на сарматите - българи  и Римската империя.

Това е и краят на Западната римска империя и началото на процеса за образуване на европейските държави.

Приск Панийски записал в своите летописи, че кан Атила и царица Керка са имали трима синове: Илак, Дезингих - Хурса и Ирник.


Според древни исторически данни сарматите/българите и хуните, са били два различни и очевидно различими генотипа. В най-общи черти, това са арийския-европеиден расов тип и така наричания монголоиден расов тип.

 Периодът на военно сътрудничество между българи и хуни в Европа обхваща 90 години / 363-453 /. Има доказателства, че в този период част от хуните са усвоили старата българска писмена система.


ЕЗИКЪТ НА БЪЛГАРИТЕ

 В двореца на Атила разговорите са водени на няколко езика, но официален език е бил езикът на сарматите/българите – дипломатическият език в тази епоха. Именно за това Приск е можел да разговаря лично с кан Атила и неговите приближени във висшата държавна отговорност братята Онегеси и Скот. На този език е разговарял и с царица Керка, съпругата на Атила и майката на неговите синове. При направената  справка се оказва, че личностното име «КЕРКА» единствено  е запазено в Аспаруховата държава т.е. Република България.


НАСЛЕДНИЦИТЕ

 Наследници на кан Атила са тримата негови синове: Илак, Дизингих /Хурса/ и Ирник. След неговата смърт държавната отговорност поема най-големият му син КАН ИЛАК 453-454.


КАН ДЕЗИНГИХ(ХУРСА) СИН НА КАН АТИЛА И ЦАРИЦА КЕРКА 454-469.
 Яростен отмъстител за смъртта на своя баща кан Атила и на своя брат кан Илак, който бил убеден, че отговорността и възмездието следва да понесе Константинопол, вдъхновил своята част от войските за нападение срещу Византия.

КАН ИРНИК СИН НА КАН АТИЛА И ЦАРИЦА КЕРКА ОТ РОД ДУЛО 463-489 е третия, най-малкия син на Кан Атила.


                                       ДРЕВНА  РУСИЯ


ОГНИЩЕТО НА ДРЕВНОСЛАВЯНСКИЯ ЕЗИК И РЕЛИГИЯ, което след като се разпостранило, заляло ЕВРОАЗИЯ.  Древните изследователи  нарекли народите на Сибир и Средна Азия “ТЮРКИ”.

Поради недостатъчно разбиране на техните езици, които са ПОВЕЧЕ ОТ 100 различни от говоримия руски език, който естествено е най-славянския, те нарекли под общ знаменател всички езици на народите в Сибир, Средна Азия, части от Кавказ и околностите на последната българска столица Казан – ТЮРКСКИ ЕЗИЦИ.

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ  ФАКТИ


Археологически факти и находища в Европа свидетелстват за така наречените сложносъставни хунски лъкове, двата вида конски  седла, ласото-въже с примка за избирателно залавяне на определено лице от противника. Те са общ ивентар  от основното бойно въоръжение на съюзническите войски с основен състав: българи и хуни.

Археологически факти показват, че във военните операции с участие на хуните в региона на Централна Европа, те са били снабдени от сарматите/царските скити /българите с расови бойни коне, високи и ниски седла - според участието им в общата военна планировка... поводи за управление на бойния кон и др.


Така нареченият от европейската археология “хунски котел” свидетелства, че за тези съюзнически войски са взети сериозни грижи не само за прехраната, а и за чистотата и хигиената на войската. За обсада на крепости са имали стенобойни машини, чиято конструкция е описана от Приск Панийски.

След сражение, те са отдавали почит на загиналите, а ранените, осакатените, не са ги изоставяли на лешоядите. Приск описва особените грижи за тях. Те са  пренесени в регион близо до столицата на кан Атила. За тях се полагат особени грижи.


ЗАЩО, ОБАЧЕ, СЪВРЕМЕННАТА ИСТОРИОГРАФИЯ  СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ЗА АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ФАКТИ И НЕПОСРЕДСТВЕНИ ПО ВРЕМЕ, ИСТОРИЧЕСКИ СВЕДЕНИЯ.


ЗАВРЪЩАНЕТО НА ХУНИТЕ ОТ ЕВРОПА, В СТАРИТЕ ИМ ИЗТОЧНИ ТЕРИТОРИИ ПРОМЕНЯ СЪДБАТА, РОЛЯТА И ЗНАЧЕНИЕТО НА НАРОДИТЕ В СИБИР И СРЕДНА АЗИЯ И ДАВА ОТРАЖЕНИЕ  ВЪРХУ СЪДБАТА НА СЪСЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ: КИТАЙ, ПЕРСИЯ, ИНДИЯ, А СЪЩО И НА ВИЗАНТИЯ.


КАН АУДАН-АФРАСИАБ-АЛП-ЕЛ-ТОНГА 463-532
image

СИН НА ИЛАК И ВНУК НА КАН АТИЛА. Роден е в 442 г. Живял 90 години.

По времето на трагичната смърт на своя дядо Атила е бил на 11 години, а по времето, когато загинал баща му, кан Илак, бил на 13 години. Израснал и бил възпитаван под личното внимание на своя чичо кан Ирник и останал и досега в легендите на Сибир и Средна Азия като праотец и основател  на  Тюркския(азиатски) каганат.


Аудан и Пероз съвместно водили успешни войни срещу Византия и Армения. Обновили и усъвършенствали търговската дейност в Северната и Южната търговски магистрали. Аудан реформирал и утвърдил в Ибер-Себер-Туран - “ЕЛ” единоначалното управление, държавната дисциплина и общ закон/Торе/.

Утвърдил и единна религия: Бог Тангра - Тенгри, която получила разпространение и в Иран под формата маджарство, като секта в религията на старите българи:
 http//:balgarite.interbgc.com/. http//:pismenost.org/.

Подобно на своя велик предшественик кан Кашан, той извършил и реформа на писмената система.

На основата на древните писмени знаци “КАШАНСКО ПИСМО  - КУНИГ”   утвърдил по-кратка система, която съвременните изследователи назовават: ”ТЮРКСКО РУНИЧЕСКО ПИСМО”.

 Аудан разпределил териториалната отговорност на генералите /бийте/ на войските на Атила в региона АЗИЯ т.е.от Урал до Жълтото море/Тихия океан/.


Подобно на 90 годишната практика в Европа, длъжностните отговорности и техните фонетични изражения имат в голяма степен еднаквост.


ТОВА,
СЪЗДАВА БЪРКОТИЯ НА “ИЗСЛЕДОВАТЕЛИТЕ” И УДОБСТВО НА ФАЛШИФИКАТОРИТЕ ЗА ТВЪРДЕНИЯ,ЧЕ РЕДИЦА “тюркски” думи са еднакви с български т.е. БЪЛГАРИТЕ СА ТЮРКИ!?

 КАН АУДАН-АФРАСИАБ подготвил на КАН МАСГУТ (489-505), син на Ирник и внук на Атила  подкрепа чрез пряка атака през териториите на Иран  към Константинопол, а също и армии през северното Причерноморие за  неговия поход към Византия. Съуправители на кан Аудан в периода 520-522 г., са кан Болгар, а след неговата гибел вдовицата  на кана, Бояр-Киз/520-535/ и кан Боян /в периода 535-563 г./.

В края на своя живот той предал като главно послание да няма противоречия и сражения, а взаимно подпомагане между родствениците “ИДЕЛ” т.е. българите наследници на кан Ирник и “ЕЛ-Себер”.  източници и допълнителна информация:
 
     - Стоян Антонов
    “Татарите в България”
и
    -  Боно Шкодров
http://www.astrohoroscope.info/BULlGARI_I_TURKI.htm    

Гласувай:
14
1


Вълнообразно


1. dalida - През ХVІ век :
01.09.2011 08:45
След затриването на Златната Орда, която държала българите под робство, нашите братя въстават и създават Казанското Канство. То е пряк наследник на Волжка България, и за това свидетелства дори най първото име на град Казан - Булгар-Ал-Джахид - Новият Булгар. Според редица волжки историци от днешните идел-уралски републики, единстветана съществена разлика между Казанаското Ханство и Волжка България е че столицата се е преместила. Тъй като Казанското Канство е било на ключов търговски път, то е било апетитна хапка за Руснаците в техните амбиции, да завладеят цяла Азия. Входната врата за това е именно Волжка България. За съжаление тя става жертва на Руската имперска политика.
цитирай
2. dalida - и още от българската история:
01.09.2011 08:49
Всъщност днес историята ни я представят много лаконично. Опитват се ако може да я подминат. Да кажат само с едно изречение "тогава и тогава, великият Иван Грозни, смачка нищожните българи...".
Да ама не! И макар руснаците да се оправдават с това че: "Българските Канове са направили 40 последователни атаки над Руски територий, главно в регионите Нижни Новгород, Владимир, Вятка, Кострома и Галиш, в първата половина на 16 век", това е просто един бегъл опит да се оправдае варварското избиване на населението на многолюден град и търговски център.

Докато човек разгръща страниците на книгата "Пълна колекция на руските хроники", може да се удиви от небивалиците.

В своите бълнувания се стига дотам, че се твърди че Иван Грозни е нападнал Казанското Канство, не заради имперска политика, а защото "българите предвождани от Крал Мохамед Гирай пленили 150 000 роби". От това човек би заключил че половината население на тези северни земи е отишло в плен на Българите. Някак си не се връзва...има и още....
цитирай
3. bven - Поздрав, marley!!
01.09.2011 09:52
Борбата за България продължава!:)
цитирай
4. marley - Да, борбата продължава.
01.09.2011 20:47
Но, този път ще е по-сериозна. Защото много измислици се изписват по страниците на интернет и тук в този сайт.

Знам, че самият сайт не е нито с историческа стойност, нито научен. Той е само за развлечение. Затова има и толкова много категории. Старая се да не се впрягам, но всяко търпение си има своите граници.

И, никой не е казал, че българите сме само едно племе. Не знам до колко са верни думите на Б.Димитров като казва, че българите са около 53 племена, с еднакви традиции, език и държавност. Днес в България живеят доста колоритни личности, в Западна България говорът е по-мек, докато в Източна България говорим по-твърдо, езикът ни е еднакъв, но звучи по различен начин.
Ще се опитам да обхвана по-широк кръг от древното население на България вкл. и имигрантите.
цитирай
5. atil - Във всяка държава и нация има кол...
01.09.2011 21:09
Във всяка държава и нация има колоритност и диалекти.Съвременния грък нищо не разбира от т.нар. древногръцки, език докато съвременния българин разбира старобългарсиия(славянски) а тюркоговорящите разбират старотюркския.Тук става дума не за същински татари,които са били монголско племе а за служебното им на тюркоговорящи бивши поданици на Златната орда.Всъщност българите имаме своя писана история от най-древни времена и когато тя придобие популярност нещата ще си отидат по местата.Този постинг е една крачка в тази посока...
цитирай
6. bojo12345 - Поздрави за данните!
01.09.2011 22:09
Ние, българите имаме своя писана история от най-древни времена - не само че имаме история от най-древните времена, ами ние сме тези най-древни времена! Ние сме в началото на историята (библията не казва цялата истина) и твърде дълго се крият най-важни исторически и общочовешки факти. Страхът на господарите им диктува много лоши съвети.Явно полека всичко ще научаваме - когато трябва, както казва Милан Миланов! А който не вярва - да се напъне да прочете книгите му.
цитирай
7. kozme - Нашата история дава началото на Християнството.
02.09.2011 08:23
Покоиният Шегор Расате, установява преди смъртта си, в един от своите трудове, че Брем и Болг са записани в един западен източник, който обаче по никакъв начин не е могъл да бъде достъпен на Атонските Български монаси: ”Друг син на Яфет , Гомари, разчиствайки пътя си , стигнал до същата река (Волга – б.а.) , където уседнал и имал двама сина :Булгар и Бертис…”/Ориенталската библиотека” на Ербело дьо Моленвил (1697): - в този извор не е установена епохата за която се говори, но логично отразява преселението на Българите от Азия в Европа в една ранна епоха, като се смята че Бертис може да се отъждестви с Брем.

Веднага след откриването на тази история, лавина от родолюбиви българи, предимно монаси, считащи че изначалната мъдрост се крие в библиотеките на атон започва да преписва от нея. Типичен пример за това е историята на еросхимонах Спиридон Габровски написана в лето 1792, и част от нея гласи:

И Колад пожела да бъде бог и да му се покланят като на бог, а не като на крал.
И роди два сина: името на първия бе Болг или Бог; и когато се роди първият му син Болг, заповяда на народа си по цялата негова земя да тържествува, сиреч да празнува в месец декември, 24 ден - да ядат и да пият и да пеят песни. Болг беше брат Бремов и завоюва Тракия, Македония, Далмация, даже до Бяло море и до Рим. И той беше подобен на своя баща - голям мъчител; заповяда на народа да се нарича на негово име болгари, и от това време иллирийците се наричат болгари, а не както някои мислят, че от река Волга иде името болгари... - тук по чисто фолклорни съображения се появява и името Коледа, легендарен цар на българите и евентуално баща на Брем и Болг. /песента Бог се роди Коладе/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30